Het Hearing Hard Project :
hoe het ooit begon

Inmiddels teken ik al jaren over mijn gehoor, maar hoe is dat ooit begonnen?

Zo’n 15 jaar geleden, studeerde ik aan de kunstacademie (ArtEZ, in Zwolle). Op een gegeven moment liep ik vast in m’n werk. Soort artist’s block. Toen adviseerde één van de docenten om gewoon lekker te gaan tekenen over mezelf. Over mijn achtergrond als third-culture kid, maar ook over mijn gehoor. Wat dat met mij deed, hoe dat voelde.

Daar rolde dus een mini-boekje uit, met een verzameling situaties (vooral uit mijn jeugd) die veel met me hadden gedaan. Toen ik dat boekje liet zien, ging er echt een wereld open! Voor de mensen om mij heen, omdat ze ineens konden gaan mee-voelen. En konden begrepen waar ik nou precies tegen aan liep, waar de pijn en kwetsbaarheid zat. Zelfs mijn eigen gezin zei: hé, we hebben dit nooit zo beseft! En aan mijn kant kwam ineens het gevoel: ik word eindelijk gezien, mensen begrijpen het een beetje! Dat was echt zo fijn.

Eerst zat alles omtrent mijn gehoor in een soort donker, onzichtbaar hol – ik praatte er niet over, verstopte mijn gehoor het liefst ver weg. Ik liet niet merken hoe pijnlijk het bij vlagen kon zijn. Nu barste dat open, en kon ik er meer over gaan vertellen. Door de positieve reacties durfde ik er vervolgens nog meer open over te zijn, en aan te geven wat ik nodig had.

 

Ondertussen teken ik veel over mijn gehoor, wat ik deel op Instagram. Ik krijg vaak reacties van andere slechthorenden, dat het hun ook veel (h)erkenning geeft, en helpt om uitleg te geven aan hun omgeving. Om dit nog beter beschikbaar te maken voor iedereen, heb ik al lang de droom om er een uitgebreid boek van te maken – een laagdrempelig boek dat elke slechthorende mee kan geven aan familie, vrienden, collega’s. Om zo dit onzichtbare verlies zichtbaar te maken!

Inmiddels 15 jaar verder, maar nu komt het boek er echt aan! Ik werk met veel enthousiasme en passie aan dit project, en hoop dat het binnen niet al te lange tijd de wereld in kan lanceren! 😊

Schrijf je hier in voor een maandelijkse update: