Boek project update 1

Afgelopen oktober kreeg ik een startsubsidie toegewezen van het Stimuleringfonds Creatieve Industrie om drie maanden lang (vanaf januari) uit te kunnen zoeken hoe ik mijn boek project aan kan pakken. Doel was om na die drie maanden onderzoek zo ver te zijn dat ik ook echt aan de slag kan met het maken van mijn boek. En dat is gelukt!

Wat heb ik in die maanden gedaan?

Het begon met mijn boek-idee echt op papier te zetten. Het heeft jarenlang gesudderd in mijn hoofd, en ondertussen heb ik ook veel aantekeningen gemaakt, veel gelezen en informatie opgedaan rondom het thema ‘gehoorverlies’.  Maar hoe zet je dat allemaal om in een leesbaar manuscript?

Ik begon met het maken van een soort ‘kapstok’ met thema’s. Toen die thema’s eenmaal op papier stonden, volgde de rest heel snel. Nu heb ik een groot document, onderverdeeld in 14 dagelijkse thema’s: communicatie; thuis en gezin; werk; school / opleiding; technologie/hulpmiddelen; sociaal; vrije tijd / hobby /sport; entertainment; reizen; relaties; gezondheidszorg; mentaal en psychisch; lichaamsbewustzijn en omgeving; en worstelen met techniek.

Bij elk thema heb ik een soort brainstorm gehouden over wat ik over dat onderwerp kwijt wil, gevolgd met ideeën voor tekeningen. Momenteel zijn dat er wel meer dan 100, dus ik zal wel een keer heel kritisch moeten gaan kiezen welke in het boek komen. Anders wordt het straks een enorm dikke encyclopedie!

Ondertussen ben ik gaan uitzoeken welke experts ik nog wil spreken voor de inhoud van het boek. Ik heb een paar mensen al gesproken, en er staan nog meer op de planning. Ik wil graag dat het verhaal breder wordt dan alleen mijn eigen ervaring. Bovendien kunnen mensen die veel met slechthorenden werken, vertellen over wat echt de belangrijkste knelpunten en thema’s zijn. Daarnaast komen andere slechthorenden (ook via social media!) weer met allerlei situaties waar ik zelf niet aan gedacht heb, maar die wél heel herkenbaar zijn en mooi mijn boek passen.


En dan de grote vraag: ga ik het zelf uitgeven, of zoek ik een uitgever? Die vraag heeft me heel wat hoofdbrekens gekost, maar gelukkig zijn er veel mensen die me wildenhelpen met nadenken hier over. Zodoende heb ik veel tips gekregen, en uitleg over wat beide opties inhouden. Ik ben tot de conclusie gekomen dat ik graag uitgevers wil benaderen, en als dat niet lukt, het boek zelf wil uitgeven. Dus hoe dan ook: het boek gaat komen!

Ik heb alle uitgevers doorgespit en vandaaruit een selectie gemaakt van negen uitgeverijen die mogelijk passen bij mijn boek (of moet ik dat andersom zeggen? 😊). Momenteel is mijn vormgever, Milou van Mevrouw Knot, bezig om een pdf te maken waarin ik alles vertel over mijn boek. Die hoop ik komende week op te sturen naar al die uitgevers – en hopelijk happen ze toe! Helaas is de wachttijd voor een reactie wel drie maanden, dus het kan even duren voordat ik iets hoor. Daarom ga ik me de komende tijd focussen op het uitwerken van de tekeningen, wat enorm veel werk is. Daar kan ik dus maar alvast beter mee aan de slag!

 

Eind april ben ik nog een paar dagen weg geweest, om aan mijn boek te werken. Ik merk dat thuis, tussen alle bedrijven door en de hectiek van een gezin met 3 kinderen, ik soms de focus mis. Daarom ben ik even alleen in een huisje gaan zitten in Ermelo, met heel veel schetsen en af en toe een podcast in mijn oren. Daar heb ik echt een start kunnen maken met het uitwerken van de tekeningen! Maar het overviel me daar ook wel een beetje: wat een enorm project!!! Gelukkig heb ik veel mensen die me supporten en aanmoedigen, vooral als het me even aanvliegt!

De komende tijd wil ik het werk dus in kleine stukken hakken, om het haalbaar te maken. En mezelf een beloning geven nadat elk deel is afgrond. Iemand nog tips voor een leuke beloning? 😊

Ik hoop dat ik in de volgende post meer kan vertellen over uitgeverijen. En zo niet, dan komt er in ieder geval een stukje met ‘the making of’, waarin ik laat zien hoe ik mijn tekeningen maak. Zo kunnen jullie even meekijken in het proces!

Schrijf je hier in voor een maandelijkse update: