“Always Look on the Bright Side  of Life”

Strips voor Stichting Kentalis

Wist je dat je als je slechthorend bent, meer kans hebt op depressie? Door een combinatie van factoren, zoals stress, vermoeidheid en sociaal isolement kunnen sombere gevoelens snel de kop op steken. En het vervelende is, dat de depressie niet snel gezien wordt – juist door de factoren die het veroorzaken.

 Het is eigenlijk ook niet gek. Wie wordt er nou vrolijk van als je elke dag te maken hebt met veel mentale belasting, afwijzing, buitensluiting, en een wereld die totaal niet ingericht is op je gehoorverlies? Toch duurde het jaren voordat ik zelf door had dat mijn gehoor wel eens een oorzaak zouden kunnen zijn van de sombere periodes die ik meegemaakt heb. En dat hoor ik van veel meer slechthorende mensen.

 

Gelukkig hebben ze dat bij Kentalis wel door. En zijn ze nu een project aan het opzetten waarmee ze de symptomen van depressie en angst willen verminderen bij jongeren die gehoorverlies of TOS (taalontwikkelingsstoornis) hebben. “Always Look on the Bright Side of Life” is een digitale training, die werkt door middel van beelden (een soort strips) die zijn aangepast op hun leefwereld.

 En die beelden mocht ik maken! Het was echt veel werk, in een paar maanden tijd moest ik met 400 beelden allerlei scenario’s uitwerken. Daar ben ik dan ook flink druk mee geweest, maar het is gelukt – en voor zo’n prachtig doel meer dan waard. Ik ben heel benieuwd wat de resultaten zullen zijn van de trainingen, en blij dat deze jongeren al vroeg in hun leven de tools krijgen om beter om te gaan met de uitdagingen waar ze voor staan.